خرما یکی از مغذیترین میوههایی است که از سالیان دور جایگاه ویژهای را در سبد غذایی اقوام مختلف داشت. تاریخچه کشت خرما به 7000 سال قبل از میلاد برمیگردد و همواره یکی از محبوبترین میوهها در سراسر جهان بوده است. در این مقاله قصد داریم به معرفی این ماده غذایی پرداخته و به صورت اختصاصی خرمای خشک و طرز تهیه آن را بررسی کنیم.
انواع خرما
خرما در سراسر جهان از محبوبیت بالایی در سراسر جهان برخوردار ات و در هر کشور و منطقهای نوع متفاوتی از آن کشت میشود که هر کدام خواص و ویژگیهای خاص خود را دارند. در ادامه با چند مورد از انواع خرما آشنا میشویم:
- خرمای مضافتی(Mazafati): یکی از معروفترین نوعهای خرماست که پوستی نازک و یک دست مشکی یا قهوهای تیره مایل به مشکی دارد. با بفتی نرم و گوشیتی که پر از شیره خرماست. از اصلیترین محلهای کشت این نوع خرما، میتوان به شهر زیبای بم اشاره کرد.
- خرمای خدری(Khudri): این نوع خرما طعم شیرین و بافتی خمیری دارد و اصلیترین محلهای کشت آن میتوان، کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان هستند.
- خرمای پیاروم(Piarom): این خرما، کاملا ایرانی بوده و در هرمزگان کشت میشود ولی در گشورهای عربی از محبوبیت بالایی برخوردار است. این خرما از نوع خرماهای نیمه خشک محسوب میشود و معیارهایی مانند رنگ، اندازه، پوست و تازگی در قیمت آن تاثیر دارد.
- خرمای باره(Barhi): این نوع خرما به دلیل داشتن طعمی شیرین در تهیه انواع مربا، شربت، شیره انگور و … استفاده میشود. رنگ این خرما زرد است و در کشورهایی مانند مصر، عراق و ایتالیا کشت میشود.
- خرمای مجول(Medjool): یکی از شیرین ترین و مغذیترین انواع خرماها، خرمای مجول است. این خرما، اندازهای بزرگتر و رنگی تیرهتر دارد.
- خرمای دگلت نور(Deglet Noor): دگلت نور در زبان عربی به معنی “خرمای درخشان” است. دلیل نامگذاری آن رنگ روشن و نیمه شفاف این خرماست. این خرما از نوع خرماهای نیمه خشک بوده و پوستی قهوهای و بافتی نرم و جویدنی دارد. کشور تونس، یکی از محلهای اصلی کشت خرمای دگلت نور است.
از دیگر انواع خرما میتوان به خرماهای دایری،حیانی، ایتیما، حلاوی و … اشاره کرد.
خواص و فواید خرما
خرما، یک میوه مغذی با ارزش غذایی بالاست که خواص و فواید زیادی هم دارد. از مهمترین خاصیتهای این ماده غذایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
وجود ویتامینها و مواد معدنی
خرما سرشار از ویتامینهای C، A، K و انواع مواد معدنی اساسی بدن مانند پتاسیم، مس، منیزیوم و … است که در نتیجه به تقویت ایمنی بدن، حفظ سلامت استخوانها، سلامت قلب، سلامت پوست و … کمک میکند.
-
وجود فیبرهای غذایی
این فیبرها باعث سلامت دستگاه گوارش بدن و جلوگیری از یبوست میشوند.
-
سرشار از آنتی اکسیدانها
خرما سرشار از آنتی اکسیدانهاست که ایمنی بدن را در مقابل انواع بیماریهای قلبی، سرطان و … افزایش میدهند.
البته خواص خرما تنها به این موارد محدود نشده و این میوه دارای خواص زیادی است.
خرمای خشک شده
یکی از انواع رایج روشهای مصرف خرما، خشک کردن این میوه و مصرف آن به صورت خشک شده است. خشک کردن خرما، بدون اینکه از خواص آن بکاهد، ماندگاری آن را دوچندان میکند.
روشهای خشک کردن خرما
برای خشک کردن خرما روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه با چند نمئنه از این روشها آشنا میشویم:
خشک کردن خرما به روش سنتی(نور آفتاب)
در این روش خرماها را شسته و روی زمین پهن میکنند. این که هسته خرماها را خارج نمایند یا نه، بستگی به سلیقه هر فرد دارد.
خشک کردن خرما با استفاده از فر
خرماها را پس از شستشو، روی سینی چیده و آن راداخل فر قرار دهید. دمای درون فر را بین 38 تا 49 درجه سانتیگراد نگهدارید. به تدریج خرماهایی که به انددازه کافی حرارت دیدهاند را از فر خارج کنید. توجه داشته باشید که خرماها بیش از حد داخل فر نمانده و دمای داخل فر بیش از حد بالا نباشد.
خشک کردن خرما با دستگاه میوه خشک کن
خرماها را پس از شستشو درون سینی دستگاه میوه خشک کن بچینید و پس از مدت کمی شاهد آماده شدن خرمای خشک خود میشوید.
مزایای دستگاه خشک کن خرما
خشک کردن خرما با استفاده از دستگاه میوه خشک کن، علاوه بر صرفه جویی در زمان آماده شدن خرما، باعث بهداشتی بودن آن نسبت به روش سنتی میشود و از طرفی داشتن کنترل دقیقتر روی دما و حرارت دستگاه باعث وجه تمایز آن نسبت به فر میشود.
قیمت و خرید دستگاه خشک کن خرما
قیمت دستگاه خشک کن خرما بسته به انواع مدلهای آن متفاوت بوده و هر کدام امکانات و ویژگیهای متفاوتی نیز دارند. شما میتوانید برای خرید دستگاه خشک کن خرما به لیست محصولات ما مراجعه کرده و یا با مشاوران ما در شرکت تاورس صنعت تماس بگیرید.