روش سنتی یا مدرن برای خشک کردن میوه ها

خشک کردن به عنوان بهترین روش برای حفظ میوه ها، سبزیجات و گیاهان شناخته شده است که نه تنها حجم مواد اولیه بلکه وزن آن را نیز کاهش میدهد. این منجر به حمل و نقل ارزان تر و افزایش ماندگاری محصول میشود و ضایعات مواد غذایی را کمترمیکند. در طی این فرآیند، انتقال گرما به طور همزمان اتفاق میافتد. کیفیت میوهها، سبزیجات و گیاهان معطر کم آب یک مشکل کلیدی است که نزدیک به بهینه سازی تکنیکهای خشک کردن جدید مرتبط است. این بررسی شامل نحوه خشک کردن میوه ها، سبزیجات و گیاهان معطر و گزینه های ممکن برای بهبود کیفیت محصولات خشک با استفاده از تکنیک های مختلف خشک کردن یا ترکیب آنها را گزارش میکند.
در این متن قصد داریم تا ضمن افزایش آگاهی شما در خصوص روش های خشک کردن میوه ها ، مشکل تغییر رنگ میوه های خشک شده را نیز مورد بررسی قرار بدهیم.
خشک کردن به روش مدرن
خشک کردن میوهها به روش مدرن یک فرآیند جذاب و کاربردی است که میتواند علاوه بر حفظ طعم و کیفیت میوهها، ماندگاری آنها را نیز افزایش دهد. روش های نوظهور جدید به طور گسترده از نظر تغییرات شیمیایی و بیوشیمیایی در محصول در طول فرآیند آبگیری مورد مطالعه قرار گرفته اند. خشک کردن نه تنها محصول را حفظ میکند، بلکه می تواند تأثیر مثبتی بر کیفیت مواد داشته باشد.
در ادامه میخواهیم به چند روش از خشک کردن مدرن میوه ها بپردازیم:
انجماد سرمایشی:
میوه خشککن انجمادی (فریز درایر)، دستگاهی است در یک محفظه بدون هوا (دارای خلأ)، با منجمد ساختن و تبخیر مستقیم آب درون میوه موجب خشک شدن آن میشود. دستگاههای میوه خشککن انجمادی به دو شکل خانگی (سینیدار) و صنعتی ساخته موجود هستند که براساس نیاز خود میتوانیم هر کدام از آنها را انتخاب کنیم.
این روش دارای مزایایی مانند سرعت و کارایی بسیار بالا, حفظ ارزش غذایی و مواد مغذی موجود در میوه و معایبی مانند قیمت بالا و مصرق برق زیاد نیز است.
دستگاه میوه خشک کن:
یکی از ترفندهای بسیار سالم و در عین حال کاربردی برای خشک کردن انواع میوهها، دستگاه میوه خشککن است. در این روش، کافی است تا میوهها را به محض شستشو و انجام برش، بر روی سینیهای داخل دستگاه قرار داده و دمای مناسب را تنظیم کنیم. به این ترتیب، دستگاه با ایجاد حرارت گرم و خشک، شروع به خشک کردن میوههای داخل سینی میکند.
از مزایای این روش میتوان به سرعت و عملکرد بسیار بالا , خشک کردن میوهها به صورت یکسان و یکنواخت, حفظ مواد معدنی میوه و همچنین قابلیت استفاده در مصارف خانگی و حتی کسبوکارهای کوچک از اصلی ترین ویژگی های این روش است.
خشک کن های خورشیدی:
این دستگاه درواقع با ایجاد حرارت و واکنشهای شیمیایی، به خشک شدن میوهها کمک میکند. جالب است بدانیم که دستگاه میوه خشککن خورشیدی به عنوان یک جایگزین بهجای روش سنتی، یعنی خشک کردن بوسیله نور خورشید به بازار آمده است.
برای این کار کافی است تا دمای دستگاه و میزان رطوبت آن را براساس میوه مورد نظر تنظیم کنیم. نکته مهم اینجاست که انرژی مورد نیاز این دستگاه از طریق نور خورشید تامین میشود.
خشک کردن به روش سنتی
خشک کردن میوهها به روش سنتی یک فرآیند پرکاربرد و آسان است که از زمانهای گذشته برای حفظ مواد غذایی استفاده میشده است. این روش بیشتر به کمک نور خورشید و گرمای طبیعی انجام میشود و نیازی به تجهیزات پیشرفته ندارد.
همچنین در این قسمت از متن میخواهیم به چند نوع روش سنتی از خشک کردن میوه ها بپردازیم:
قرار دادن در معرض نور خورشید:
قرار دادن میوهها در معرض آفتاب، یکی از روشهای بسیار قدیمی، سنتی و طبیعی است که همواره توسط بسیاری از افراد انتخاب میشود. از ویژگیهای خشک کردن میوه بوسیله نور خورشید میتوان به عدم نیاز به تجهیزات خاص ,قیمت پایین و مقرون به صرفه و قابلیت بهرهبرداری در منزل جهت مصارف خانگی اشاره کرد. جهت خشک کردن میوههای تازه بوسیله نور آفتاب نیاز است تا اقداماتی را نیز انجام دهیم :
- شستشو و برش به صورت حبهای یا ورقهای میوهها
- خیس خوردن آن به مدت چند دقیقه در آبلیمو، به منظور جلوگیری از تغییر رنگ در پروسه خشک شدن
- پهن کردن میوهها بر روی سینی توری یا کاغذ مومی
- قرار دادن میوهها در معرض نور مستقیم خورشید و جابهجا کردن مداوم آنها به منظور پیشگیری از احتمال کپکزدگی
- جلوگیری از تماس میوهها با آلودگیهای محیطی مثل گرد و غبار، حشرات و حیوانات
خشک کردن با کمک فر:
از دیگر شیوههای متداول خانگی جهت خشک کردن میوه، مربوط به استفاده از فر میشود. برای این کار کافی است تا میوهها را بر روی کاغذ مومی قرار دهیم. سپس فر را در دمای 50 تا 70 درجه سانتیگراد تنظیم و با توجه به میوه مورد نظر، آن را بین 6 تا 12 ساعت در معرض حرارت فر بگذاریم.
طی فرآیند خشک کردن، درب فر را کمی باز نگه داریم تا بخار آب به راحتی خارج شود. به علاوه، بهتر است تا به منظور خشک شدن یکنواخت میوهها، آنها را در چند نوبت جابهجا کنیم.
مهمترین اهداف خشک کردن عبارتند از:
– حفظ محصولات تازه، در دسترس قرار دادن آنها در تمام سال.
– تبدیل محصول تازه به خشک در حالی که کیفیت نهایی آن حفظ یا بهبود مییابد.
– کاهش حجم و وزن محصول برای حمل و نقل و ذخیره سازی آسان تر. بنابراین، تکنیک های جدید خشک کردن باید مزایایی مانند بهرهوری انرژی بالاتر، کیفیت بهتر محصول، کاهش هزینه و اثرات زیست محیطی کمتر را ارائه دهند.
پارامتر کیفیت محصول تحت تاثیر روش های خشک کردن
خشک کردن غذا معمولاً نه تنها از نظر حسی بلکه از نظر فیزیکی و شیمیایی و تغذیهای منجر به خراب شدن محصول میشود.
همانطور که در قسمت های قبل توضیح داده شد، روش های معمول خشک کردن بیشتر در معرض تخریب فیزیکی و شیمیایی در محصول نهایی هستند. به همین دلیل استفاده از روش خشک کردن مناسب برای هر محصول و انتخاب شرایط مناسب که تغییرات احتمالی را به حداقل ممکن می رساند ضروری است.
در بخش زیر یکی از پارامترهای فیزیکی تحت تاثیر روش های خشک کردن توضیح داده شده است.
تغییر رنگ در طول خشک شدن
ظاهر بصری محصولات غذایی خشک شده، از جمله رنگ طبیعی آنها، نقش کلیدی در تصمیمگیری مصرفکنندگان ایفا میکند. رنگ به همراه ویژگیهایی مانند اندازه، درخشندگی و شکل، بخشی از معیارهای ظاهری است که بهعنوان یک شاخص مهم در ارزیابی کیفیت محصول مورد استفاده قرار میگیرد.
در فرآیند خشک کردن، با از دست دادن آب، ساختار مولکولی میوهها تغییر میکند و این فرآیند میتواند منجر به آزاد شدن رادیکالها شود که به پروتئینها و رنگدانههای موجود در میوهها آسیب وارد میکنند. آسیب دیدگی پروتئینها و پیگمانتها میتواند به سیاه شدن میوه خشک منجر شود.
رفع مشکل تغییر رنگ میوه ها
جایگزین هایی برای جلوگیری از این تخریب وجود دارد، مانند مهار قبلی سیستم آنزیمی با استفاده از سولفیت ها از قهوهای شدن زمانی تسریع میشود که سطح محتوای آب متوسط باشد و در سطوح بسیار کم یا بسیار زیاد رطوبت کاهش مییابد. در نتیجه، قهوهای شدن در نزدیکی پایان فرآیند خشک شدن به دلیل سطوح کم رطوبت باقی مانده در محصول، سخت است.
در غذاهای خشک کربوهیدراتی (به ویژه میوه ها و سبزیجات)، تغییر رنگ پس از کمآبی با وجود مقادیر زیادی قندهای کاهنده مانند گلوکز و فروکتوز مرتبط است.
روش های جلوگیری از سیاه شدن میوه خشک
امروزه تولید میوه خشک از کسب و کارهای پر درآمد محسوب می شوند و از دستگاه های خانگی، صنعتی و نیمه صنعتی برای پیشبرد اهداف خود می توانید استفاده کنید. البته باید خشک کردن میوه را با اصول انجام داد تا از سیاه شدن میوه خشک جلوگیری کرد. در برخی موارد میوه ها بعد از خشک شدن تغییر رنگ می دهند و نیاز به انجام دستورالعمل هایی است.
برای جلوگیری از سیاه شدن میوه خشک می توانید روش هایی چون بستهبندی مناسب، کنترل pH ، حفظ تمیزی و کیفیت و … اعمال کنید. این روشها میتوانند به طور موثر در جلوگیری از سیاه شدن میوههای خشک کمک کنند و برای حفظ کیفیت و ماندگاری طولانیمدت آنها بسیار اساسی هستند.
جمع بندی
همانطور که متوجه شدید روشهای خانگی زمانبر و برای تعداد کم محصول مناسب هستند اما خشک کنهای صنعتی برای محصولات زیاد و برای صادرات استفاده میشود. اما دستگاه هایی برای استفاده در منزل مناسب هستند. شما با تعداد کم محصول در سریع ترین زمان میتوانید آنها را خشک کنید.
مزیت این دستگاه ها در حفظ رطوبت کافی محصول و کم شدن زمان خشک شدن میباشد. تمامی دستگاه های خشک کن صنعتی و خانگی با بالاترین کیفیت در شرکت تاوریس صنعت تولید میشود. شما میتوانید با تماس و یا جستجو در سایت کوهیتر محصول مناسب خود را سفارش دهید.